Mali mühür sertifikası başvurusu ile e-fatura ve e-deftere geçiş süresi farklılıkları

Bilindiği üzere brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 01.01.2016 tarihine kadar e-defter ve e-faturaya geçmeleri gerekmektedir. 

Ancak son günlerde yıl sonu gelmeden yapılan mali mühür başvurusu ile birlikte e-fatura ve e-defter yükümlülüğünün de başladığı yönünde bir takım sorunlar olduğu ifade edilmektedir

Mali Mühür Sertifikası, E-Fatura Uygulaması ve E-Defter Uygulaması Başvurusu işlemleri farklı ekranlar üzerinden yapılmaktadır:

1. Mali Mühür Sertifikası Başvurusu:
https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go
2. E-Fatura Uygulaması Başvurusu:
https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/
3. E-Defter Uygulaması Başvurusu:
https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/
Buna göre; 01/01/2016 tarihinde E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına dahil olmak için:
1.(Mali mührünüz yoksa)
https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden sadece mali mühür başvurusu yapılmalıdır.
2.E-Fatura için; https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresi kullanılarak E-Fatura Başvurusu yapılabilir.
i. Kullanıcı GİB-Portal yöntemini seçerek sisteme dahil olmak istiyorsa yararlanma yöntemlerinden “Portal” seçeneğini seçmelidir. Başvuru sırasında:
“Şimdi Başlamak İstiyorum” seçeneği seçilmişse kullanıcı hesabı hemen (KamuSM mali mühür bildirimini GİBe ilettikten en az 1 gün sonra) açılır.
“01.01.2016da Başlamak İstiyorum” seçeneği seçilmişse kullanıcı hesabı 01.01.2016da açılır.
ii. Kullanıcı entegrasyon yöntemini seçerek sisteme dahil olmak istiyorsa yararlanma yöntemlerinden “Entegrasyon” seçeneğini seçmelidir.
Sonrasında http://www.efatura.gov.tr/efaturaentegratorluk.html adresindeki bilgiler ışığında testlerine başlayabilir. Test kontrolünün başarılı olmasının ardından e-fatura sistemine dahil olabilir.
iii. Kullanıcı özel entegrasyon yöntemini seçerek sisteme dahil olmak istiyorsa yararlanma yöntemlerinden “Özel Entgrasyon” seçeneğini seçmelidir.
E-Fatura başvurusu sırasında yanlış yöntemi seçtiyseniz, durumu ve talep ettiğiniz yöntemin belirtildiği dilekçenizi kaşeli ve imzalı olarak Başkanlığa posta ya da kargo yoluyla göndermeniz gerekmektedir.
(Adres: Gelir İdaresi Başkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı (33.Müdürlük) Yeni Ziraat Mahallesi Etlik Cad. No: 16 06110 Dışkapı/ANKARA)
Mali mühür ve E-Fatura başvurusunu aynı anda yapmış olduklarından dolayı şu anda portalı açık ve sistemden çıkarak 01.01.2016da tekrar sisteme dahil olmak isteyen mükelleflerin, yine yukarıda yazılı adrese bir dilekçe ile başvurarak durumlarını anlatmaları gerekmektedir. Uygun görülmesi halinde kullanıcıların portal hesapları 01.01.2016 da tekrar açılmak üzere kapatılacaktır.
3.E-Defter için; https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ adresi kullanılarak E-Defter Başvurusu yapılabilir ve istenilen başlangıç dönemi seçilebilir.
 

Adım Adım e-fatura e-defter başvurusu

 E.FATURA BAŞVURUSU

1.ADIM;

Mali Mühür Başvurusu ; Mali Mühür Sertifikası ve e-Fatura Uygulamasına başvurmak için, www.gib.gov.tr adresinden başvuru linkine tıklanır ya da mportal.kamusm.gov.tr/bp/mm.go adresine gidilir. Açılan sayfada ilgili alanları doldurarak başvuru gerçekleştirilir. Başvuru esnasında E-Fatura yöntemi seçilir. Portal yöntemini tercih edenler https://portal.efatura.gov.tr/efatura/login.jsp adresinden Elektronik faturalarını gelir idaresinin sistemine yükleyebilirler. Entegratör firmayı tercih edenler ise Gelir İdaresi Başkanlığının yetkili kıldığı firmalarla anlaşma yapabilir. Bu entegratör firmalar aracılığı ile faturalarını gönderip alabilirler. İlave olarak Kabul, Red, İade gibi işlemlerini de yapabilirler.  Başvuru neticesinde hem e-Fatura hem de Mali Mühür Sertifikası kullanıcısı olursunuz.

2. ADIM;

Özel Entegratör Başvurusu;  Elektronik Fatura yöntemi olarak özel entegratör seçildiyse, Entegratör firma ile bir sözleşme imzalanır. Mali Mühür sözleşme ile birlikte Entegratör firmaya gönderilir. Entegratör firma, Gelir İdaresi Başkanlığına firma adına E-Fatura süreçlerini yapacağını beyan eder ve firmanın mali mührünü firmaya iade eder. Firma Mali Mühürü ile E-Defter işlemlerini uygulamaya devam eder. Entegratör firma olarak İşNet firması tercih edildiyse www.isnet.net.tr adresinden firma ile irtibata geçilebilir.

3-ADIM; 

Muhasebe Yazılımı; TÜRMOB’un E-defter ve E-Fatura süreçlerini yazılımın içinden çıkmadan pratik bir şekilde yapabilmeleri için firmaların kullanımına sunduğu 2 adet yazılım çözümü bulunmaktadır. Luca Koza Ticari Paket ve Kurumsal Çözümler ve Luca Net Kobi Ticari Yazılımı. Luca Mali Müşavir Paketi ile tam entegre çalışan bu yazılımlar ile tüm E-Defter ve E-Fatura süreçleri hatasız ve pratik bir şekilde yapılabilir. Ön bilgi için http://www.luca.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=54 web sayfasındaki telefonlardan ulaşabilir ya da Adana ilindeki tanıtım taleplerinizi  0 545 903 94 40  Derya ERYILMAZ’a iletebilirsiniz.

E.DEFTER  BAŞVURUSU

1.ADIMMALİ MÜHÜR BAŞVURUSU; e-Defter uygulamasında kullanılacak Mali Mühür Sertifikasına başvurmak için, mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresine gidilir. Açılan sayfada ilgili alanları doldurarak başvuru gerçekleştirilir. Bu link üzerinden başvurduğunuzda sadece Mali Mühür Sertifikası için başvurmuş olacaksınız. E-Defter Uygulama başvurusu ayrıca GİB üzerinden yapılmalıdır.(daha önce  e fatura için mali mühür alanlar e defter için mali mühür almalarına gerek yoktur,aynı mali mühürü e defter için de kullanacaklardır)

2.ADIM  -GİB’E E DEFTER BAŞVURUSU; e defter uygulamasına geçtiğimizi bildirmek için mali mühür bilgisayara takılı iken  GİB   sitesinden e.defter  sayfasına  gidilir. açılan sayfada ilgili alanlar doldurulduktan sonra kaydet butonuna basılır,gelen ekrana mali mühür pin kodu yazılır .işlemin başarı ile gerçekleştiğine dair  GİB ten gelen e mail ile işlem tamamlanmış olacaktır.31/12/2014 son gün.

3.ADIM; LUCA E DEFTER YAZILIMI SATIN ALINMASI; luca mmp yazılımı kullanan meslek     mensupları  luca.com.tr  sitesine girerek  uyelik  bölümünden  e defter  formunu indirerek  175 + kdv  ödeyerek programlarını hazır hale getirilir.Nisan 2015 den önce bu sözleşme yapılmalıdır.

4-ADIM: BERAT İŞLEMİ e.defter  uygulaması özel entegretörlük hizmet sözleşmesiwww.işnet.net.tr  adresinden indirilir. Açılan sayfada ilgili alanları doldurarak başvuru gerçekleştirilir.(işnet ile çalışacaklar için,bu sözleşme nisan 2015 den önce yapılmalıdır.)ocak ayı nisan ayının sonunda ,şubat ayı mayıs ayının sonunda ,mart ayı haziran sonunda şeklinde devam eden beratlar   gönderilerek e defter işlemi her ay devam eder.son olarak aralık ayı yeni yılın nisan sonunda berat edilir.

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi