Elektronik Tebligat – E-Tebligat Zorunluluğu hk.

E-Tebligat Nedir? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır. E-Tebligat Ne Zaman Başladı?…

Hangi İşveren Kendi İşyerinden Kendisini Sigortalı Olarak Gösterebilir?

2008 YILI EKİM AYINDAN ÖNCE KENDİ İŞYERLERİNDEN BİLDİRİM YAPABİLEN SİGORTALILAR 01.04.1972 tarihinde yürürlüğe giren 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu’nun 24. maddesi ile Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamı dışında kalan ve herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın kendi…

Eski Yazar Kasalar ne zaman değişecek ...

Perakende satış yapan kişi ve kurumlar yazar kasa (ödeme kaydedici cihaz-ÖKC) kullanmak zorunda. 3100 sayılı yasa ile getirilen bu yükümlülük 30 yılı aşkın süredir uygulanıyor. Teknoloji gelişti. Yazar kasaların yerini, daha akıllıları alıyor. Bunlara “yeni nesil ödeme kaydedici cihaz” deniyor. 2013 yılında yapılan bir düzenleme (426…

1 EYLÜL 2015 TARİHİNDEN İTİBAREN KIDEM TAZMİNATI TAVANI DEĞİŞTİ

1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren kıdem tazminatının tavan tutarı 3.709,98 TL olarak belirlenmişti, 07.08.2015 tarih ve 29458 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2015/8057 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile en yüksek devlet memurunun emeklilik ikramiyesi hesabında dikkate alınan emeklilik keseneği ve kurum karşılığı oranının % 200’den %…

ÜÇÜNCÜ GEÇİCİ VERGİ DÖNEM SONU DÖVİZ DEĞERLEME KURLARI:

Geçici vergi dönem sonlarında yapılacak döviz değerlemelerinde; Resmi Gazete' de geçici vergi döneminin kapandığı tarih itibariyle yayımlanan TC Merkez Bankası döviz alış kurları esas alınmaktadır. (217 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Buna göre, 2015 yılı üçüncü geçici vergi döneminin kapandığı tarih olan 30 Eylül 2014 tarihi i…

Hurda Teslimlerine İlişkin Bazı Vergisel Uyarılar

Yazımızda mükelleflerin normal ticari faaliyetleri sırasında ortaya çıkan hurda ve atıkların satışında KDV açısından dikkat etmeleri gereken bazı hususlara yer verilmiştir. KDV Kanunu’nun 17/4-g Maddesine göre; metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV den istisnadır. Hurda kavramı 117 Seri No’lu …

YÜRÜRLÜKTEKİ TÜM SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ

PRİM TEŞVİKLERİ Bilindiği gibi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun uygulanmasında aynı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlere bazı prim teşvikleri sağlanmış bulunmaktadır. Çeşitli tarihlerde yayımlanmış olan yasalar ile sağlanan bu teşviklerden hangi koşullarla ve ne şekilde yararlanılac…

İŞÇİ ÖZLÜK DOSYASI DÜZENLEMEYENLERE CEZA UYGULANIYOR

İŞÇİ ÖZLÜK DOSYASI İş Kanunu 75. Maddesi uyarınca işveren çalıştırdığı her işçi için işçi özlük dosyası düzenlemek zorundadır. Pek çok işverenin ihmal ettiği bu husus, yasal olarak yapılması zorunlu olup, işçi özlük dosyası düzenlenmemesi halinde her işçi için 2013 yılında 1.293.-TL idari para cezası söz konusudur. Özlük dosyası olmaması ceza…

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi